دست نوشته ها
دست نوشته ها

دست نوشته ها

عید نوروز سبزه بکاریم یا نکاریم؟

حسین آخانی استاد دانشگاه تهران و گیاه‌ شناس، سبز کردن سبزه را سنتی بسیار خوب و محیط زیستی می‌ داند و معتقد است: از آنجا که بسیاری از خانواده‌ها به علت زندگی شهری دیدن رویش گیاه را تجربه نمی‌کنند؛ این کار باعث می‌شود افراد به خصوص کودکان روند رشد گیاه را از نزدیک ببینند، به ویژه اگر خودشان آن را بکارند نه اینکه از بیرون سبزه بخرند.


وی افزود: چند سالی است دیده می‌شود که افرادی می گویند برای سبز کردن سبزه بهتر است به جای گندم و دیگر بذرها از نهال‌ میوه‌های مختلف از جمله مرکبات استفاده شود که ایده علمی و منطقی نیست، آنها این حرف را در راستای صرفه‌جویی آب و بذر مطرح می‌کنند اما باید بدانیم میزان برنجی که روزانه در ته بشقاب افراد باقی می‌ماند و دور ریخته می‌شود بسیار بیشتر از این است که مقداری بذر کاشته شود.


این گیاه‌ شناس ادامه داد: ضمن اینکه کاشت بذر و سبزه یک نوع فرایندی است که به آن می‌گوییم «تَرسیب کربن»، یعنی اینکه سبزه می‌تواند مقداری از دی اکسید کربن (CO2) را جذب و به ماده آلی تبدیل کند بنابراین مخالفت با این کار منطقی به نظر نمی‌رسد و انجام آن بسیار هم پسندیده است.


آخانی گفت: اما مساله این است که افراد بعد از 13 به در (روز طبیعت) سبزه‌ها را در خیابان، جوی آب و دشت به حال خود رها و مانند پسماند با سبزه برخورد می‌کنند که این مساله با اولین باران موجب آب‌گرفتگی معابر می‌شود و هم اینکه چهره آن منطقه را نا زیبا می‌کند.


وی تاکید کرد: سبز کردن سبزه به خودی خود نه تنها مشکلی ندارد بلکه اگر از بذرها و گونه‌هایی استفاده شود که برای طبیعت مشکل‌ساز نباشند، به محیط زیست آسیب نزنند و به گونه‌ای وارد چرخه طبیعت شوند، کار بسیار پسندیده و نشاط آوری است.


استاد دانشگاه تهران تاکید کرد: فضای مجازی پر شده از یک سری حرف‌های غیر کارشناسی و گاه احساساتی، بارها گفته‌اند وقتی به بیابان می‌روید بذر در جیب داشته باشید و در طبیعت بریزید این افراد نمی‌دانند این یک کار غیر علمی و غیر عقلانی است.


وی ادامه داد: درباره سبزه سبز کردن نیز حرف‌های زیادی در فضای مجازی رواج یافته است اما شما سبزه بکارید و هم‌زمان نهالی هم در باغچه بکارید این دو کار با هم مغایرتی ندارد اما باید دقت داشته باشیم که هر نهالی در هر نقطه‌ای از کشور رشد نمی‌کند مثلا نارنج و پرتقال مناسب آب و هوای تهران نیست بلکه به جای آن می‌توانند انگور بکارند اما نباید سنت دیرینه سبزه سبز کردن را کم‌رنگ کنیم.


وی تاکید کرد: تاکید من بر این است که سنت ما حفظ شود و در کنار آن هر کسی هم خواست بذری بکارد مشکلی وجود ندارد اما باید دقت کنیم که بذر مناسب انتخاب شود و مثلا گیاه مهاجم و آسیب‌زا نباشد.


آخانی به شهروندان پیشنهاد کرد انواع بذر سبزی خوردن مانند شاهی را سبز کرده و در هفت‌سین قرار دهند و درصورت تمایل، بعد آن را مصرف کنند.


وی اظهار داشت: در بسیاری از کشورها افراد مقابل منازل خود باغچه دارند و با طبیعت به طور مستقیم در ارتباط هستند اما متاسفانه زندگی آپارتمان‌نشینی تحمیلی، این گونه فضاهای زیبا را از ما گرفته است بنابراین سبز کردن سبزه فرصتی خوب هر چند کوتاه برای نزدیک شدن به این فضاست پس بهتر است آن‌ را حفظ کنیم.


استاد دانشگاه تهران درباره میزان آب مصرفی برای کاشت سبزه گفت: میزان آبی که برای سبز کردن گندم و حبوبات در یک بشقاب استفاده می‌شود در نهایت یک لیوان آب است، بهتر است آن افرادی که معتقدند با این کار آب هدر می‌رود در حمام و یا دستشویی آب کمتری مصرف کنند.


وی تاکید کرد: آبی که در نهایت به سبزه تبدیل شود هدر رفت آب نیست، آبی هدر رفت است که وارد سیفون و فاضلاب شده و یا تبخیر می‌شود یا با آن حیاط منزل و حتی پیاده‌رو را جارو می‌کنند در واقع هزاران برابر آب مورد نیاز آن سبزه‌ای است که برای هفت‌سین سبز می‌شود.

آخانی گفت: اصولا آب، حق گیاه است اگر ما انسان‎ها با استفاده بی‌رحمانه آب را هدر می‌دهیم در واقع حق گیاه را گرفته‌ایم و اگر یک لیوان هم به گیاه بدهیم اتفاقی نمی‌افتد.


وی اظهارداشت: کاشت سبزه یک سنت بسیار محیط زیستی است و مخالفان با آن می‌توانند این کار را نکنند اما نمی‌توانیم سبزه را از مردم بگیریم، به نظر من عید نوروز فرصت بسیار خوبی برای آشنایی بیشتر مردم با محیط زیست است چون بهار و فصل رویش است و مردم در این فصل طبیعت‌ گرایانه به سفر می‌روند.


آخانی گفت: استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی و کاهش مصرف کیسه‌های پلاستیکی که بلای طبیعت ما شده و حجم زیادی آب پنهان در خود دارد، منافعش بسیار بیشتر از سبزه نکاشتن است.


منبع: کانال اختصاصى کارگروه دیدبان کوهستان


چرا مردم کتاب‌ هایی را که می‌ خرند نمی خوانند

دلایل متعددی برای خرید کتاب و نخواندن آن در میان مردم وجود دارد که برخی از مهم‌ ترین دلایل آن را از زبان چند روانشناس می‌ خوانیم.

برای یک خوره و علاقه‌مند به کتاب، فهرستی از پرفروش‌ها به عنوان یک راهنما برای خرید کتاب بعدی است. اما آیا شما هم این عادت را دارید که کتابی را خریده و آن را نخوانده باشید. اگر جواب مثبت است بدانید که تنها نیستید.

یک اصطلاحی خاص برای توصیف این قبیل افراد در زبان ژاپنی تحت عنوان tsundoku وجود دارد که به افرادی اطلاق می‌شود که تعداد زیادی کتاب‌های نخوانده در منزلشان دارند.

کریستینا بورمستر، روانشناس امریکایی مقیم دبی از اصطلاح «جنون کتاب» برای نامیدن این قبیل افراد استفاده می‌کند که به اشتیاقی زایدالوصف برای جمع‌آوری و در اختیار داشتن کتاب اشاره دارد.

او در این باره به گالف‌نیوز گفت: «دلایل متعددی می‌تواند وجود داشته باشد. اما برای شروع می‌توان به نوعی وسواس فکری اشاره کرد. میلی برای احتکار و یا نوعی اعتیاد. آن‌ها نمی‌توانند از کنار یک کتاب پرفروش بگذرند بدون این‌که آن را بخرند. آن‌ها برای خریدن کتاب احساس نیاز می‌کنند. مثل افرادی که به خرید طلا و جواهر علاقه دارند و ممکن است هیچ وقت از آن‌ها استفاده نکنند. این یک نوع خودپنداره بررسی نشده و یا اختلال وسواس اجباری است.»

او در ادامه توضیح داد: «دلیل احتمالی دیگر می‌تواند به سادگی تمایل برخی به خودنمایی و شوآف باشد و هم‌چنین لذت در اختیار داشتن کتاب‌های بسیار، چه خوانده شوند و چه نشوند و یا شاید دلیل آن این باشد که مردم اغلب کمال‌گرا هستند. آن‌ها دلشان می‌خواهد زمانی که کتابی را خریداری می‌کنند، آن‌ را بخوانند؛ اما در نهایت زمان کافی برای نشستن در کنجی و باز کردن کتاب مورد علاقه‌شان را پیدا نمی‌کنند.»

برای اشخاصی که مطالعه را دوست دارند، فهرستی از پرفروش‌ها مثل دستورالعمل برای این‌که چه کتاب‌هایی را بخوانند عمل می‌کند. درست مثل جایگزینی برای آموزگاری که به دانش‌آموزانش باید و نبایدها را می‌آموزد. مردم هم تا حد زیادی می‌خواهند همرنگ جماعت شوند و فهرست پرفروش‌ها در این میان همیشه راهگشا است.

ماتلینا فانهانن، روانشناس فنلاندی مقیم دبی می‌گوید: «ما در دوران فوران اطلاعات به سر می‌بریم و نمی‌توانیم هر کتابی را که منتشر می‌شود درباره‌اش تحقیق و بررسی کنیم. بنابراین به پرفروش‌ها اعتماد می‌کنیم و یا به فهرست‌های پیشنهادی برای الهام گرفتن و یا تصمیم‌گیری. مردم شاید صادقانه و حقیقتا اعتقاد داشته باشند که روزی فرصت یافته و کتاب‌ها را بخوانند اما یافتن این فرصت ایده‌ال به ندرت با واقعیت زندگی آن‌ها جور در می‌آید.»

کارن آن هوب اندروز، روانشناس اهل افریقا، در پاسخ به این سوال که آیا کتاب‌های خوانده نشده در خانه‌ها موجب ناراحتی و دل‌مشغولی دارندگانشان می‌شوند یا خیر، پاسخ داد: «مردم جذب دانش موجود در کتاب‌ها می‌شوند و مجموعه‌ای از کتاب‌های خوانده نشده به مراتب جذاب‌تر و هیجان‌انگیزتر از مجموعه‌ای از کتاب‌های خوانده و تمام شده است. کتاب‌های نخوانده مانند جهانی است که منتظر کشف شدن هستند و خرید کتاب مانند خرید هر وسیله دیگری به ما احساس رضایت و خشنودی می‌بخشد و به طور کلی در اختیار داشتن کتاب‌خانه‌ای از کتاب‌های خوانده نشده با ایجاد این احساس که هر زمان بخواهید در دسترس هستند احساس رضایت را افزایش می‌دهد.»

مطالعات و نتایج تحقیقات بین‌المللی ثابت کرده بچه‌هایی که در کودکی کتاب می‌خوانند و یا در خانه‌های پر از کتاب بزرگ می‌شوند در بزرگسالی از سطح سواد، هوش ریاضی و اجتماعی، دایره لغات و سطح همدردی بالاتری نسبت به همسالان خود برخوردار خواهند بود. شاید این کودکان زمانی که به مرحله بزرگ‌سالی برسند، مشغله‌های کاری فرصت مطالعه را از آن‌ها بگیرد؛ اما اشتیاق خریدن کتاب در آن‌ها به قوت خودش باقی‌ خواهد ماند.




نودل های جهنمی! نودالیت بخوریم یا نخوریم؟

محققان روی بیش از ۱۰ هزار نفر از ساکنان کره جنوبی که بین ۱۹ تا ۶۴ سال داشتند مطالعاتی انجام  دادند و مشخص شد افرادی که در رژیم غذایی خود از گوشت فراوان، نوشابه‌های گازدار، غذاهای سرخ کردنی و فست‌ فودها از جمله نودل‌ های فوری استفاده می‌ کنند در معرض افزایش چاقی‌ های شکمی و افزایش LDL یا کلسترول بد قرار دارند. بنابر این مطالعه، مصرف نودل‌های فوری بیش از دوبار در هفته سبب افزایش احتمال بروز سندرم متابولیکی می‌شود که یکی از عوامل بروز مشکلات قلبی به ویژه در زنان محسوب می‌شود. طبق آنچه در سایت "وب بی ام" منتشر شده، مصرف نودل می‌تواند با خطر ابتلا به بیماری‌های مزمنی نظیر امراض قلبی، دیابت و حتی سکته مغزی مرتبط باشد.


پ.ن:

به مناسبت باز شدن پای نودل های بی خاصیت به سفره بی رنگ مردم!



کاهش استرس با مطالعه کتاب


 مطالعه بیشتر از هر چیز دیگر استرس را کاهش می‌ دهد. تحقیقات انجام شده حاکی از این است مطالعه در مقایسه با موسیقی، پیاده‌ روی و حتی قهوه بهترین روش برای غلبه بر استرس است.


تحقیقات بسیاری ثابت کرده است که مطالعه کتاب یکی از راه‌های کاهش استرس و بالا بردن عملکرد مغز در کارهای روزمره است. زمانی که استرس دارید ترجیح می‌دهید چه کارهایی انجام دهید؟ پیاده روی کنید؟ یا موسیقی گوش دهید؟ محققان دانشگاه ساثکس اطمینان داده‌اند که در مواقع استرس باید مطالعه کرد. تحقیقاتی که انجام شده است حکایت از این دارد که مطالعه در مقایسه با موسیقی، پیاده روی و حتی قهوه بهترین روش برای غلبه بر استرس است. افرادی که مورد آزمایش قرار گرفته بودند با مطالعه به مدت ۶ دقیقه توانسته بودند استرس خود را کاهش دهند.
 
تحقیقات ثابت کرده است کسانی که عاشق مطالعه هستند بیشتر ورزش می‌کنند و با اشتیاق‌تر از کسانی هستند که به روش‌های دیگری اوقات فراغت خود را می‌گذرانند. مطالعه ذهن را باز کرده و ایده‌ها و افکار و افق فکری وسیع‌تری برای شما فراهم می‌آورد. تحقیقات بسیاری از دانشمندان مطالعه را عامل اصلی کاهش احتمال ابتلا به بیماری‌های حافظه مثل آلزایمر نشان می‌دهد.
 
عادت به مطالعه کتاب نیاز به تمریناتی دارد که خود این تمرین‌ها موجب بالا رفتن کارکردهای مغز و بهبود سیستم عصبی می‌شود. خبرگزاری بی بی سی بریتانیا با نظرسنجی و کسب داده‌هایی از موسسه افکام نکاتی برای پرورش این عادت و بالا بردن تمرکز در حین مطالعه پیشنهاد می‌کند:

    ۱. مطالعه کنید چون همین را می‌خواهید.

بسیاری از اوقات در زندگی نمی‌دانیم از چیزهای اطراف خودمان چه چیزی می‌خواهیم. کریستینا چیپوریسی مدیر سایت کتابخانه CEO) theceolibrary.com) از دوران کودکی‌اش می‌گوید که چقدر از کتاب بیزار بوده ولی بعد از دو دهه از زندگی‌اش متوجه می‌شود کتاب‌ها اطلاعات مهمی دارند که در زندگی برایش مفید است. مطالعه نباید صرفاً برای تفریح باشد چون علاقه و انگیزه لازم در آینده به دست نمی‌دهد بلکه باید هدف‌دار بوده و اکثر افراد موفق در جهان نیز همین نظر را دارند.

    ۲. نوع و فرمت کتاب را بر اساس علاقه خود انتخاب کنید.

اصلاً اصراری به چشیدن بو و مزه کتاب‌های چاپی نداشته باشید. این جمله را اکثر طرفداران کتاب‌های چاپی می‌گویند و اعتقاد دارند کتاب‌های چاپی مزه خاصی دارند که هر دوستدار کتابی باید یک بار در زندگی آن را بچشد و تا آخر عمرش این مزه را فراموش نخواهد کرد. خب باید گفت نباید به این جملات اصرار داشته باشید چون ممکن است شما با کتاب‌های دیجیتال این مزه را بچشید.

    ۳. هدف‌های سخت تعیین نکنید.

ناوین جین موسس و مالک شرکت مون اکسپرس می‌گوید ساعت چهار صبح از خواب بلند شده و عادت دارد سه ساعت کتاب بخواند. او موفقیت را در کتاب خواندن توصیف می‌کند. حالا لازم نیست مثل جین عمل کنید. بهتر است در روزهای اول با ساعت‌های محدود در اوقات نیمه روز و بیکاری خود شروع کنید و بعد مطمئن باشید که به این هدف‌های سخت نیز خواهید رسید. از کتاب‌ها و رمان‌هایی با حجم کمتر شروع کنید یا اینکه از کتاب‌های دیجیتالی استفاده کنید چون بعضی از این کتاب‌ها تعداد صفحات را نشان نمی‌دهند.

    ۴. اگر همت بلندی دارید با قانون ۵۰ شروع کنید.

این استراتژی اولین بار توسط نانسی پرل کتاب‌دار، نویسنده و منتقد آمریکایی ارائه شد. خیلی‌ها اعتقاد دارند که وقت طلاست و باید وقت خود را صرف خواندن هر کتابی نکنید. نانسی می‌گوید فرض کنید ۵۰ سال دارید و اگر تصور کنید که ۱۰۰ سال عمر خواهید کرد پس ۵۰ سال دیگر زمان دارید و مطمئن باشید به این زودی ها هم تمام نمی‌شود. اگر توانستید روزی ۵۰ صفحه بخوانید و  اگر دیدید خسته نشدید دوباره ۵۰ صفحه دیگر انتخاب کنید. کافی است یک ساعت تلفن همراه خود را در گوشه‌ای دور از خودتان بگذارید و یک کتاب دست بگیرید و متوجه خواهید شد که در همین یک ساعت چقدر می‌شود صفحه پشت سر گذاشت. منبع: روزنامه همشهری


پ.ن:

گربه درون تصویر خیلی باحال بود، تو یه پارک خلوت کتاب میخوندم نشسته بود روبروم زل زده بود بهم