دست نوشته ها
دست نوشته ها

دست نوشته ها

آیا دختر ها ویروس هستند؟

 برای مطالعه کتابخونه بهتره ولی چون کوه زیاد میرم و بالطبع عاشق طبیعت هستم پارک های بزرگ و پر درخت رو برای مطالعه انتخاب میکنم، پنجشنبه ای که گذشت کتابمُ برداشتم رفتم یه پارکِ بزرگ یه میز با دو صندلی  انتخاب کردم نشستم شروع کردم به خوندن، بیست دقیقه نشده بود یه دختر خانومی اومد صاف نشست روبروی من 3 متر اونورتر طوری که پشتش به من بود چون بم نزدیک بود حرکاتش حواسمو پرت میکرد کلشو میبرد بالا بهم نگاه میکرد با هر نگاهی که میکرد 20 صفحه از کتابی که خونده بودم از ذهنم پاک میشد! چشماشم آبی بود و خیلی خوشگل هم این یه ویروس. ویروس های بعدی مربوط به شنبه همین هفته میشه یه میز با 3تا صندلی راحت انتخاب کردم، وسایلمو گذاشتم رو یه صندلی خودم نشستم رو یه صندلی دیگه، چند ثانیه بعدش سه تا دختر دانشجوی ملعون اومدن نشستن میز کناریم اولین کاری که کردن آهنگ گذاشتن بود صدای موزیک نتونست حواسمو پرت کنه یه آهنگ غمگینُ عاشقانه عارفانه بود وسطای موزیک یهو بوی دود سیگار اومد نگاه کردم دیدم نفری یه نخ سیگار دستشونه، احتمالآ به یادِ بدهکاریاشون یا دوست پسرای سابقشون افتاده بودن! با خودم گفتم چند دقیقه بیشتر نیست سیگارشون تموم میشه، خوندن کتاب رو ادامه دادم سیگار کشیدناشون که تموم شد یهو یه صدای گوش خراش اومد یکیشون یه بطری آب معدنی که فقط یخ داخلش بود رو برداشته بود محکم میکوبید به گوشه میز یخِ داخلش بشکنه زودتر آب بشه انقدر از این کارشون شاکی شدم که نیم خیز شدم کتابم رو بر دارم برم محکم بخوابونم تو سرش کتابم رو برداشتم دیدم زیادی سنگینه پشیمون شدم اگه میزدم گردنش میشکست سرتونو درد نیارم پا شدم باروبندیلمو جمع کردم رفتم..


پ.ن:

بلانسبت!


عاقبت تلخ مصرف گرایی

از هزینه های کوچک و غیر ضروری دوری کن. زیرا یک سوراخ کوچک موجب غرق شدن یک کشتی بزرگ می شود.

پروفسور آلبرت اینشتین و پروفسور مجید سمیعی

پست قبلی حسابی منو به فکر فرو برد به این فکر که بین مغز متفاوتِ مشهور ترین فیزیکدان نظری دنیا آلبرت اینشتین و توصیه برترین پزشک و جراح مغز و اعصاب جهان پروفسور سمیعی در مورد مغشوش نکردن مغز چه رابطه ای میتونه وجود داشته باشه؟!


آلبرت اینشتین:

بعد از مرگ انیشتن در 1955 مغز او توسط توماس تولتز هاروی برای تحقیقات برداشته شد.
اما اینکار بصورت غیر قانونی انجام شد.بعدها پسر انیشتن به او اجازه تحقیقات در مورد هوش فوق العاده پدرش را داد.
هاروی تکه هایی از مغز انیشتن را برای دانشمندان مختلف در سراسر جهان فرستاد. از این مطالعات دریافت می شود که مغز انیشتن در مقایسه با میانگین متوسط انسانها،مقدار بسیار زیادی سلولهای گلیال که مسئول ساخت اطلاعات هستند داشته است.همچنین مغز انیشتن مقدار کمی چین خوردگی حقیقی موسوم به شیار سیلویوس داشته، که این مسئله امکان ارتباط آسان تر سلولهای عصبی را بایکدیگر فراهم می سازد.
علاوه بر اینها مغز او دارای تراکم و چگالی زیادی بوده است و همینطور قطعه آهیانه پایینی دارای توانایی همکاری بیشتر با بخش تجزیه و تحلیل ریاضیات است.


پروفسور سمیعی:
پروفسور سمیعی گفته یکی از مطالب مهم این است که مغزمان را مغشوش نکنیم. دنیای امروزه شاید باعث شود حجم زیادی از اطلاعات در آن واحد وارد مغز شود اما باید بسیار مراقب بود که مسائل مختلف را وارد مغز نکنیم چرا که این کار کیفیت ارتباط سلول‌های مغز را دچار اختلال می‌کند. به تمام افراد و به ویژه به جوان‌ها توصیه می‌کنم ابتدا یک کار را به انتها برسانند و بعد به سراغ مطالب دیگر بروند چرا که در غیر اینصورت رفته رفته عملکرد مغز کاهش می‌یابد.


آلبرت اینشتین:

درسال 1895 در سن 17 سالگی،انیشتن که قطعا یکی از بزرگترین نوابغی است،که تا کنون متولد شده،در آزمون ورودی دانشگاه فدرال پلی تکنیک سوییس رد شد.
در واقع او بخش علوم وریاضیات را پشت سر گذاشت ولی در بخش های باقیمانده، مثل تاریخ و جغرافی رد شد.وقتی که بعدها از او در این رابطه سوال شد؛ او گفت:آنها بی نهایت کسل کننده بودند، و او تمایلی برای پاسخ دادن به این سوالات را در خود آحساس نمی کرد.
انیشتن از داستانهای تخیلی بیزار بود. زیرا که احساس می کرد ،آنها باعث تغییر درک عامه مردم ازعلم می شوند و در عوض به آنها توهم باطلی از چیز هایی که حقیقتا نمی توانند اتفاق بیفتند میدهد.
به بیان او "من هرگزدر مورد آینده فکر نمی کنم،زیراکه آن به زودی می آید. به این دلیل او احساس می کرد کسانی که بطور مثال بشقاب پرنده ها را می بینند باید تجربه هایشان را برای خود نگه دارند.


پروفسور سمیعی:

سوال از پروفسور سمیعی: خیلی ها دوست دارند بدانند که رمز موفقیت شما چه بود؟ چه شد، که شما به این جایگاه رسیدید؟
پروفسور سمیعی در حالیکه لبخندی بر لب دارد، پاسخ میدهد:
« کار خاصی نکردم... هفت سالم بود که مثل همه به دبستان رفتم... پس از آن به راهنمایی... در پانزده سالگی مثل همه به دبیرستان رفتم... پس از اتمام دبیرستان مانند بسیاری از جوانان برای دانشگاه اقدام کردم... وارد دانشگاه شدم... تخصص گرفتم و تصمیم گرفتم با توجه به علاقه ام، تمام فکر و ذهنم را به شغل و تخصصم اختصاص بدهم... همین! »


نتیجه گیری:

متوجه شدید هر دو پروفسور تو رشتشون در دنیا مشهور ترین هستند؟

دقت کردید هر دو ذهن خودشون رو کاملآ روی تخصصشون متمرکز کردند؟

پروفسور سمیعی توصیه کرده مسائل مختلف را وارد مغز نکنیم چرا که این کار کیفیت ارتباط سلول‌های مغز را دچار اختلال می‌کند..  اینشتین تاریخ و جغرافی و فیلم های تخیلی و مسائل مختلف رو وارد مغزش نمیکرد در نتیجه همانطور که در بالا خوندید این درگیر نکردن مغز و تمرکز روی یک چیز میتونه ارتباط مستقیمی با مغز  اینشتین که مقدار کمی چین خوردگی حقیقی موسوم به شیار سیلویوس داشته، داشته باشه، که این مسئله امکان ارتباط آسان تر سلولهای عصبی را بایکدیگر فراهم می سازه. پروفسور سمیعی هم طبق گفته ی خودش تمام فکر و ذهنش را به شغل و تخصصش اختصاص داده بوده..


پ.ن:

آیا تا به حال با ذره بین یک شمع رو با پرتو های نور خورشید روشن کردید؟ تا گرما و نور پرتوها در نقطه کانون ذره بین متمرکز نشه امکان نداره بتونید شمع رو روشن کنید!



توصیه مهم پروفسور سمیعی: مسائل مختلف را وارد مغز نکنیم

شما به عنوان جراح مغز و اعصاب چه توصیه‌های کاربردی به مردم دارید تا با به کار گرفتن آنها در زندگی روزانه، سلامت ذهن و مغزشان را تامین کنند؟

یکی از مطالب مهم این است که مغزمان را مغشوش نکنیم. دنیای امروزه شاید باعث شود حجم زیادی از اطلاعات در آن واحد وارد مغز شود اما باید بسیار مراقب بود که مسائل مختلف را وارد مغز نکنیم چرا که این کار کیفیت ارتباط سلول‌های مغز را دچار اختلال می‌کند. به تمام افراد و به ویژه به جوان‌ها توصیه می‌کنم ابتدا یک کار را به انتها برسانند و بعد به سراغ مطالب دیگر بروند چرا که در غیر اینصورت رفته رفته عملکرد مغز کاهش می‌یابد.

توصیه‌ای هم که برای والدین دارم این است که تا جایی که می‌توانند کودکان را از کامپیوتر دور کنند و اجازه ندهند وقت زیادی از آنها از طریق بازی‌های کامپیوتری پر شود چون حجم زیاد اطلاعاتی که به مغز کودک وارد می‌شود باعث آلودگی مغزی و فکری در کودکان می‌شود. به‌ ویژه بازی‌های رایانه‌ای که اگر به‌مدت طولانی از آنها استفاده شود جز تلف کردن انرژی مغزی و آسیب‌های جسمی و مغزی به کودکان دستاورد دیگری در پی ندارد. پروفسور سمیعی



۹۰ درصد مردم دنیا طریقه صحیح نفس کشیدن را نمیدانند



یک کاشناس طب مکمل از هندوستان معتقد است ۹۰ درصد مردم دنیا طریقه صحیح نفس کشیدن را نمیدانند.

 
دکتر راجی ناواهی میگوید: ظرفیت کل ریه انسان بسیار بیشتر از عمق نفس های اوست با این حال افراد با تنفس غلط از ظرفیت عادی ریه خود هم استفاده نمیکنند. اکسیژنی که از طریق تنفس به ریه میرسد مهمترین عامل برقراری سوخت و ساز بدن است با این حساب هرچه اکسیژن بیشتری به ما برسد میتوانیم امیدوار باشیم که سوخت و ساز (متابولیسم) مواد در بدن ما بهتر صورت میگیرد. وی یادگیری تنفس صحیح را مهمترین وظیفه هر فرد دانسته و تاکید میکند : حداقل سودی که از این طریق عاید ما میشود افزایش تمرکز و ارامش ذهن و شادابی است.


تنفس صحیح و تاثیر آن بر افزایش تمرکز: (پزشکان بدون مرز)


شما ممکن نیست کتابی در زمینه تمرکز حواس و آرامش ذهن پیدا کنید که در آن فصلی به تنفس صحیح اختصاص داده نشده باشد. در یوگا تنفس آن قدر مهم است که خیلی ها تصور می کنند یوگا به تمامی یعنی تنفس!

در مقدمه گلستان سعدی، اولین نعمت خداوندی که سپاس گفته شده، تنفس است: “. . . هر نفسی که فرو می رود مُمّدِ حیات است و چون بر می آید مفرح ذات.” و این خود نشانه اهمیت تنفس است.

فواید تنفس عمیق – طول عمر و سلامتی

کسانی که تنفس عمیق دارند از طول عمر بیشتری برخوردار می شوند. تنفس عمیق باعث می شود که تعداد دم و بازدم در یک دقیقه کمتر شود. معمولاً افراد در یک دقیقه ۱۶ بار نفس می کشند و عمر متوسطی دارند. اما هرکس بیش از این در دقیقه نفس بکشد، مسلماً تنفسهایی سطحی خواهد داشت که دم و بازدم عمیق را به همراه ندارد. طول عمر چنین افرادی از حد متوسط و معمول کمتر است.

اگر می گویند هیجانهای عصبی مانند ترس، اضطراب، خشم، کینه، انتقام و حسادت، بیماری می آورد و از طول عمر می کاهد به این خاطر است که تمام هیجانهای عصبی اولین تأثیر خود را بر تنفس می گذارند. شما از این به بعد به کسانی که عصبی و خشمگین و یا مضطربند با دقت نگاه کنید و ببینید که چقدر تنفس آنها در این مواقع سطحی می شود. گاهی اوقات در هنگام خشم، تنفس به سی بار در دقیقه و حتی بیشتر می رسد. حالا خودتان حساب کنید که کسانی که مدام در هیجانهای عصبی به سر می برند و در خشم و اضطراب غوطه ورند با تنفس سطحی خود چه بلایی بر سر سلامتی و طول عمر خویش می آورند.

در عوض، کسانی که از آرامش برخوردارند و خود را به هنگام خشم کنترل می کنند، چنان از تنفس عمیق و ژرفی برخوردار می شوند که مسلماً سلامتی آنها را مداومتر و طول عمرشان را بیشتر می کند.

اخیراً در یکی از مجله های علمی، از تحقیقات مشترک دانشمندان ژاپنی و آمریکایی گزارشی ارائه شد. این دانشمندان به این نتیجه جالب رسیده اند که اگر انسان بتواند تعداد تنفس خود را در یک دقیقه از ۱۶ به ۱۲ کاهش دهد، چیزی حدود ۵۰ سال به عمر خود اضافه کرده است. ورزش برای سلامت قلب و جسم و به دنبال آن طول عمر را به همراه دارد که بر سیستم تنفسی اثر می گذارد. ورزشکاران با پیگیری مستمر ورزش در زندگی، کم کم بر حجم تنفسی خود می افزایند و از تعداد تنفس خود در دقیقه می کاهند و به همین دلیل از سلامتی و طول عمر برخوردار می شوند. در عوض سیگاریها با سیگار کشیدن به سرعت از حجم تنفسی خود می کاهند و بر تعداد تنفس خود می افزایند، ضمن آن که تنفسشان را مسموم نیز می کنند و در نتیجه سلامتی خود را از دست می دهند و طول عمرشان کاهش پیدا می کند.

به هر ترتیب، باید دقت کنید که ضمن انجام تمرینات تنفس – که به زودی آن را کاملاً شرح می دهیم – از هر عاملی که در شما تنفس سطحی ایجاد می کند و حجم تنفسی شما را کاهش می دهد اجتناب کنید و از هر برنامه ای که تنفس شما را عمیق تر می کند و بر حجم تنفسی شما می افزاید استقبال کنید.

فواید تنفس عمیق – کنترل هیجانهای عصبی

گفتیم که هیجانهای عصبی منفی و به ویژه خشم و اضطراب، تنفس شما را بد و سطحی می کنند و شما باید مراقب باشید که این هیجانها را در خود کنترل کنید تا در نهایت سلامتی و طول عمر خود را حفظ کرده باشید. خوشبختانه تنفس صحیح و عمیق، خود عاملی باز دارنده برای این هیجانهاست. شاید خود شما هم بارها تجربه کرده باشید. وقتی عصبانی و خشمگین می شوید، اگر در حرکتید، بایستید؛ اگر ایستاده اید، بنشینید؛ اگر نشسته اید، دراز بکشید و بعد چند نفس عمیق بکشید. خیلی سریع خشم شما فروکش می کند و مسلماً شما با آرامش، بهتر و عاقلانه تر فکر می کنید و تصمیم می گیرید.

هر هیجان منفی دیگری را که در خود احساس می کنید، می توانید با این روش از بین ببرید و حتماً این کار را بکنید. فراموش نکنید که شما به هیچ عنوان نمی توانید با این هیجانهای عصبی و این تنفسهای بد، از آرامش و به ویژه از تمرکز حواس برخوردار شوید. توجه داشته باشید که پیاده روی همراه با تنفس عمیق، همواره یکی از راههای کسب آرامش بوده است.

فواید تنفس عمیق – آرامش

شاید مهمترین تأثیر تنفس عمیق که خیلی سریع هم به چشم می آید، آرامش است. با هر نفس عمیقی که می کشید هم ذهن شما آسوده تر می شود و هم جسمتان، به ویژه در بازدمهای عمیق بدن شل و ریلکس و منبسط می شود.

اساساً بین تنفس و انقباض عضلانی همیشه رابطه ای وجود دارد. هیجانهای عصبی منفی، تنفس را سطحی می کند و تنفس سطحی انقباض و گرفتگی عضلانی را موجب می شود که شما دندانها را به هم می فشارید و دستها را مشت می کنید و ابروها را در هم می کشید. حتی ثابت شده است که در این حالت جدار معده شما جمع شدگی و کلیه شما چروک خوردگی پیدا می کند.

“لوییزهی” روان شناس ِ بنام در کتاب معروف خود “شفای زندگی” می نویسد: “زخم معده و سنگ کلیه بازتابهای هیجان خشمند، در عوض تنفس عمیق و آرام، انبساط و آرامش عضلات را موجب می شود. همین طور به خاطر ارتباط تنگاتنگ جسم و ذهن، آرامش عضلانی، آسودگی ذهن را به دنبال دارد و انقباض عضلانی، آشفتگی فکر را. این همان اصلی بود که ما در فصل پیش بر آن تکیه کردیم.

مهمترین و اساسی ترین عامل مؤثر در تمرکز فکر، همین آرامش جسم و ذهن است که رهاوردی از تنفس عمیق هم هست.

فواید تنفس عمیق – کنترل عواطف

عواطف و احساسهای شما هم بر تنفس شما تأثیر می گذارد. کسانی که احساسی تر باشند، تنفس سطحی تری دارند. کنترل احساسات به نوعی کنترل انرژی ذهنی و کنترل مغناطیس شخصی است. ما به کسانی که خیلی احساساتی هستند توصیه می کنیم تنفس عمیق را تجربه کنند. با چند تنفس عمیق و آهسته، خیلی سریع از شدت احساس و عاطفه کاسته می شود. البته ما نمی خواهیم جلوی هر احساسی را بگیریم. برخی از احساسها را حتی باید دامن زد و گستراند.

شما باید توجه داشته باشید که احساس و عاطفه شما همسو و هم جهت با ارزشهای فکری و اهداف شما هستند یا نه. اگر هستند و در شما واکنشهای مثبت در جهت رسیدن به هدف ایجاد می کنند، از آنها استقبال کنید و دوستشان بدارید؛ اما اگر شما را به واکنشهای منفی وا می دارند، مثلاً به زیر پا گذاشتن ارزشها و منحرف شدن از مسیر اهداف، حتماً باید آنها را تعدیل و کنترل کنید تا بعداً دچار پشیمانی و احساس گناه نشوید. تنفس عمیق و تفکر مثبت، دو بازوی اصلی کنترل عواطف منفی هستند.

فواید تنفس عمیق – خلأ و رهایی

آنچه که پیش از این درباره “رهایی” گفتیم، با تنفس عمیق به آسانی به دست می آید. شما با رهایی، از هر گونه وابستگی ذهنی فاصله می گیرید و با تنفس عمیق، خیلی آسان به این رهایی می رسید. یوگیها تنفس عمیق را راه مؤثر رهایی می دانند. شما هم می بینید که بخش عظیمی از یوگا به معنی هماهنگی و تعادل روح بر عهده تنفس است.

فواید تنفس عمیق – خلاقیت

با تنفس عمیق، شما به لایه های عمیق تر مغز و منشأ فکر می رسید. آنجا که خلاقیت، افکار نو، تصمیمهای تازه و حتی الهام و شهود شماست، تنفس عمیق یعنی ارتباط با منشأ فکر و شعور خلاق. با تنفس عمیق، هم فکرتان بهتر و عمیق تر می شود و هم تمرکز حواس بیشتری پیدا می کنید. درباره ارتباط بیشتر و بهتر با منشأ فکر به مقاله “مدیتیشن” مراجعه کنید.

تکنیک تنفس عمیق

تنفس عمیق، شامل سه مرحله است:

۱. دم عمیق

۲. نگهداری نفس

۳. بازدم عمیق

دم عمیق

فرو بردن هوا به ریه ها یعنی دم، مطلوب ما نیست مگر آن که این شرایط را داشته باشد:

الف- آهسته و آرام باشد. دم شتاب آمیز هرگز نمی تواند ریه ها را به طور کامل پر کند یعنی شما هر چقدر سعی کنید که نفس عمیق بکشید اما این کار را با شتاب انجام دهید، ریه های شما به طور کامل پر نمی شود. باید آهسته ریه ها را از هوا پر کنید.

ب- نفس عمیق باید شکمی باشد. ابتدای دم عمیق، قسمتهای فوقانی قفسه سینه از هوا پر می شود که در تنفس سطحی هم چنین چیزی رخ می دهد. آنچه مطلوب ماست، پر شدن قسمتهای تحتانی قفسه سینه و حبابچه های هواست. سعی کنید با قسمت شکم خود نفس بکشید. وقتی به آرامی ریه ها را از هوا پر می کنید، در آخرین لحظات، یک فشار و درد اندکی را در قسمت فوقانی شکم (دیافراگم) خود حس می کنید. اما چرا می خواهیم چنین حالتی ایجاد شود؟

سلولهای بدن ما با خون ارتباط مستقیم ندارند بلکه این ارتیاط را لنف یا آب میان بافتی ایجاد می کند. لنف مواد غذایی را از خون می گیرد و در اختیار سلول قرار می دهد و از طرفی مواد زاید را از سلول می گیرد و به خون باز می گرداند. هرچه لنف این تبادل را سریعتر و بهتر انجام دهد سلامت سلول و شادابی آن بیشتر می شود. به طور کلی سلامت سلول به دو عامل وابسته است: شتاب و سلامت خون، شتاب و سرعت لنف.

سرعت گردش خون عمدتاً به قلب وابسته است اما سرعت لنف به حرکت عضله بالای شکم یعنی دیافراگم بستگی دارد. تنفس عمیق و شکمی، دیافراگم را حرکت می دهد و این حرکت، در حفره شکمی خلأیی ایجاد می کند که شتاب لنف را پانزده برابر می کند. سلامتی و جوانی شما اساساً به دو عامل وابسته است: عمق تنفسی و گردش خون.

با تنفسهای عمیقی که انجام می دهید، سرعت لنف را فزونی می بخشید و در نتیجه متابولیسم سلولی شما بهتر انجام می شود و شما شادابی، سر زندگی و انرژی فراوانی را احساس می کنید.

نگهداری نفس

شاید مهمترین قسمت تنفس، همین نگهداری باشد. وقتی شما هوا را در ریه ی خود نگه می دارید، به کیسه های هوایی خود فرصت می دهید که تبادل اکسیژن و دی اکسید کربن را کامل انجام دهند. در تنفسهای تند و سطحی، این تبادل خوب صورت نمی گیرد چون شما به ریه های خود فرصت کافی نمی دهید.

بازدم عمیق

در بازدمهای سطحی و معمولی، ریه ها از مواد مسموم و عمدتاً دی اکسید کربن، به طور کامل خالی نمی شوند. بازدم هم باید دو شرط ویژه داشته باشد: اول آن که آهسته و آرام انجام گیرد. دوم آن که از راه بینی باشد. اما در آخرین لحظات، دهان را باز کنید و هوای باقی مانده را با فشار و صدای “هه” بیرون دهید.

در بازدمهای سطحی، حدود ۱۳۰۰ تا ۱۵۰۰ میلی لیتر از هوای بازدمی ریه ها خالی نمی شود. این هوای باقی مانده، یکی از مهمترین علل پیری شناخته شده است. بازدمهای عمیق را تجربه کنید و ریه های خود را از آخرین هوای مسموم نیز خالی کنید.

آگاهی بر تنفس

یکی از مهمترین عوامل مؤثر در تمرکز حواس، توجه کردن به تنفس است. از لحظه ای که دم عمیق را شروع می کنید تا آخرین لحظه ای که هوا را بیرون می کنید، به فرآیند تنفس و صدای تنفس خود توجه کنید. به صدای نفس خود گوش بسپارید و تمام توجه خود را به آن معطوف سازید.

شمارش تنفس

یکی از راههای آگاهی بر تنفس، شمارش آن است. برای همین امروزه فرمولهایی برای شمارش تنفس ارائه شده است که شما می توانید با استفاده از آنها بر تنفس خود آگاهی پیدا کنید.

جدیدترین و معمولترین فرمول تنفسی، فرمول “۲ – ۴ – ۱″ است. یعنی اگر شما تا یک شماره دم عمیق می کشید، چهار برابر آن هوا را در ریه نگه می دارید و دو برابر آن، یعنی نصف زمان نگهداری، هوا را از ریه ها خارج می کنید. این فرمول تنفسی، بر اساس ظرفیت تنفسی شما می تواند افزایش یابد که میزان افزایش برای افراد مختلف متفاوت است. مثلاً اگر دم عمیق شما سه شماره طول می کشد، باید با ۱۲ شماره نفس خود را نگه دارید و سپس با شش شماره هوا را از ریه های خود خارج کنید. منظور ما عمدتاً آگاهی بر تنفس است و شما می توانید فرمول را کمی تغییر هم بدهید به شرط آن که “طولانی تر بودن زمان نگهداری نفس” را جدی بگیرید.

می توانید نفس را با انگشت، شمارش کنید و یا این که در ذهن خود بشمارید. هر شماره الزاماً معادل یک ثانیه نیست. به آرامی و هر طور که دوست دارید یک ریتم شمارش را در نظر بگیرید و برای خود بشمارید.

دکتر “لوئیس پروتو” در کتاب خود “طریقت آلفا و رسیدن به آرامش” از “آگاهی بر تنفس و توجه به صدای نفس کشیدن” به عنوان یکی از مؤثرترین روشهای آرامش و ریلکسیشن صحبت کرده است.

درشبانه روز دست کم سه بار و هر بار ده مرتبه تنفس “۲ – ۴ – ۱″ را با همه شرایط لازم برای یک تنفس صحیح و عمیق انجام دهید.

پرانا

یوگیهای هندی از گذشته اعتقاد داشتند که در هوای پیرامون ما، ماده ای حیاتی و انرژی بخش وجود دارد که “پرانا” نامیده می شود. ما “پرانا” را به درون ریه خود فرو می بریم، در ریه ها حبس می کنیم، پرانا مواد زاید را نابود می کند و ما با بازدم عمیق خود این مواد را خارج می کنیم.

امروزه ما نام این ماده حیات بخش را “اکسیژن” و نام ماده زاید را “دی اکسید کربن” گذاشته ایم اما به خاطر آن که جنبه های بسیار حیاتی و جادویی تنفس را که تاکنون تصور نمی کرده اید احساس کنید، توصیه می کنیم که کماکان به پرانا فکر کنید.

در دم عمیق احساس کنید انرژی هستی و پرانا را به وجود خود راه می دهید و آلودگیها را در بازدم عمیق خود بیرون می رانید. در تمام کتابهایی که درباره یوگاست، تنفس پرانا به شدت تأکید شده است.



تنفس صحیح و نقش آن در کاهش استرس: (مجله رزم آور)


نحوه تنفس امری بسیار مهم است . هنگام تنفس برای نگه داشتن نفس دربدن و سپس بیرون دادن آن مدت زمانی لازم است تا حرکت ریتمیک آن حفظ گردد. این موضوع در هنگام انجام تمرینات ورزشی یا شرایط خاص امر مهمی است . هرانسانی درشرایط خاص و یا بحرانی با استرس روبرو میشود . استرس و فشار روحی به غیر از آن که با شرایط روحی و اعتماد به نفس شخص درارتباط است

تنفس صحیح :

هنگام تمرینات ورزشی ‘ تنفس و روش دم و بازدم ‘ یکی از مهم ترین موضوعات است . تنفس صحیح و درست می تواند انرژی بیشتری را برای بدن حفظ کرده و همچنین بدن را سالم تر نگه دارد . در حالی که روش غیر صحیح آن می تواند انرژی زیادی از بدن گرفته و به سلامت بدن آسیب وارد کند تنفس صحیح همچنین باعث می شود تا انتقال خون از قلب به رگ های بدن بهتر و منظم تر انجام پذیرد. این موضوع به عملکرد بهتر سیستم لنفاوی انسان نیز کمک می کند . البته فراموش نکنید نوع هوایی که تنفس می کنید نیز بسیار مهم است . هوایی که تنفس می کنید به ویژه هنگام انجام تمرینات و حرکات ورزشی می بایست پاک و غیرآلوده باشد.

روش صحیح تنفس:

توجه داشته باشید که هنگام تمرینات ورزشی ‘ تنفس خود را ریتمیک و به طور منظم کنترل کنید . همچنین دقت کنید تا حد امکان آرامش بدن را حفظ کرده و از تند تند نفس کشیدن پرهیز کنید . از طرز نفس کشیدن از طریق دهان نیز برحزر باشید . البته برای خارج کردن سریع تر هوا می توانید از دهان استفاده کنید . اما برای دم از دهان استفاده نکنید . به کارگیری دهان برای عمل دم باعث می شود تا هوا باحجم نامشخص(زیاد) وارد بدن گردد بدون اینکه فیلتر شود اما بینی با فیلترهایی که در قسمت ورودی خود دارد هوای دم را پاکسازی می کند. همچنین بینی با حجم کمتری که دارد باعث می شود  تا حجم هوای دم کنترل شده و به مقدار مورد نیاز بدن باشد.

همچنین تنفس از راه دهان باعث خشکی دهان و گلو نیز می شود که این موضوع به خشک شدن آب بدن و کسری انرژی منجر خواهد شد.

روش توصیه شده این است که دم از راه بینی و بازدم از راه دهان انجام بگیرد. در این روش البته بهتر است که هنگام کشیدن هوا به داخل ‘ دهان کاملا بسته باشد . البته انجام دم و بازدم (هردو) از راه بینی بیشتر توصیه می شود‘ در این روش ‘ دهان درهر دو حالت (دم و بازدم) کاملا بسته است.

همانطور که قبلا نیز اشاره شد ‘ آرامش در هنگام تنفس نیزاز اهمیت زیادی برخوردار است . پس از انجام تمرینات ویا هنگام استراحت بین هر ست تمرینی ‘ سعی کنید تا به صورت عمیق به روش زیر چند مرتبه نفس بکشید:

اگر سه ثانیه را صرف کشیدن نفس عمیق می کنید (عمل دم) ‘ دو برابر آن لازم است تا نفس خود را نگه دارید وسپس سه ثانیه  مدت بازدم .

زمان ها بستگی به نوع تنفس شما دارد‘ اما نسبت ها می بایست رعایت شوند . یعنی اگر دم 2 ثانیه به طول انجامید ‘ نگه داشتن آن باید 8 ثانیه طول بکشد و بازدم نیز 4 ثانیه باشد بهتر است .

این نوع روش تنفس‘ چه برای کسانی که ورزش می کنند و چه کسانی که نمی کنند‘ در روز 3 نوبت و هر نوبت 10 بار توصیه می شود. یا مثلا 10 بار صبح و10 بار قبل ازخواب .

تغذیه نیز نباید فراموش شود . اشخاص ورزشکار می دانند که هنگام ورزش نباید معده یا رودشان پر باشد‘ چرا که این موضوع به غیر از مشکلاتی که به سلامت انسان وارد می کند باعث فشار به ریه نیز می شود.

آرام باشید و نرم و آرام نفس بکشید . بسته یا باز بودن چشم هایتان مهم نیست . البته شاید بسته بودن آنها به تمرکز بیشترتان کمک کنند.


حفظ انرژی با تنفس درست: (تبیان)


تنفس، روش دم و بازدم یکی از مهمترین موضوع ها هنگام انجام تمرینات و حرکات ورزشی هستند. نفس کشیدن صحیح و درست می‌تواند انرژی زیادی را برای بدن حفظ کند و همچنین بدن را سالمتر نگه دارد در حالی که روش غیر صحیح آن می‌تواند انرژی زیادی از بدن بگیرد و به سلامت بدن آسیب وارد کند. تنفس صحیح همچنین باعث می‌شود تا انتقال و تأمین خون از قلب به رگهای بدن، بهتر و مرتب‌تر انجام پذیرد. این موضوع به عملکرد بهتر سیستم لنفاوی انسان نیز کمک می‌کند. فراموش نکنید که البته نوع هوایی که تنفس می‌کنید نیز بسیار مهم است. هوای تنفس شونده – به ویژه هنگام انجام تمرینات و حرکات ورزشی - می‌بایست پاک و غیر آلوده باشد.

روش صحیح تنفس در حین ورزش

توجه داشته باشید که هنگام تمرینات و فعالیت ورزشی، تنفس خود را ریتمیک و به صورت منظم انجام دهید . همچنین دقت کنید که تا حد امکان آرامش را حفظ کنید و از تند نفس کشیدن جلوگیری کنید.سعی نکنید تا با دهان نفس بکشید البته برای خارج کردن سریعتر هوا می‌توانید از دهان استفاده کنید اما برای کشیدن آن اصلا از دهان استفاده نکنید البته در ورزش شنا تنفس از راه دهان منعی ندارد و بلکه لازم است تا هوای بیشتری را ذخیره کنید.

به‌کارگیری دهان برای عمل دم باعث می‌شود تا هوا به حجم نامشخص (زیاد) وارد بدن شود بدون اینکه فیلتر شود. بینی با فیلترهایی که در قسمت ورودی خود دارد، هوای دم را پاک سازی می‌کند. همچنین بینی با حجم کمتری که دارد باعث می‌شود تا حجم هوای دم کنترل شده و به مقدار مورد نیاز باشد.تنفس از دهان باعث خشکی دهان و گلو می‌شود که این موضوع به خشک شدن آب بدن و کسری انرژی کمک می‌کند.

روش توصیه شده این است که دم از راه بینی و بازدم از راه دهان انجام گیرد. در این روش البته بهتر است که هنگام کشیدن هوا، دهان کاملاً بسته باشد البته روش دم و بازدم از راه بینی بیشتر توصیه می‌شود. در این حالت دهان در هر دو حالت (دو و بازدم) کاملاً بسته است اما چگونگی تنفس نیز امری بسیار مهم است. برای کشیدن تنفس، نگه داشتن نفس در بدن و بیرون دادن آن مدت زمانی نسبی لازم است تا حرکت ریتمیک حفظ شود، که این موضوع در هنگام انجام تمرینات امر مهمی است. همانطور که قبلاً نیز اشاره شد، آرامش در تنفس لازم است تا حفظ شود.

روش تنفس درست پس از ورزش

بعد از انجام تمرینات یا هنگام استراحت بین هر تمرین، سعی کنید تا به صورت عمیق در روش زیر چند مرتبه تنفس کنید:

اگر برای مثال یک ثانیه را صرف کشیدن نفس عمیق می‌کنید، 4 برابر آن‌را (چهار ثانیه) می‌بایست برای نگه داشتن نفس در بدن صبر کنید. سپس در زمان دو برابر آن (دو ثانیه) باید نفس را بیرون دهید. این مدت زمان‌ها بستگی به نوع نفس کشیدن شما دارد اما نسبت‌ها می‌بایست رعایت شوند. یعنی اگر دم دو ثانیه به طول انجامد، نگه داشتن آن باید 8 ثانیه طول کشد و بازدم نیز 4 ثانیه.این نوع روش تنفس چه برای کسانی که ورزش می‌کنند و چه کسانی که نمی‌کنند، در روز 3 مرتبه 10 باری توصیه می‌شود. یعنی 10 بار صبح، 10 بار عصر و 10 بار قبل از خواب.